Tuesday, December 14, 2021

Κλιματικά Παρατράγουδα Part 1: Όταν η Greta βλέπει αεροπλάνο...


Πριν σκάσει μύτη ο κορόνας, το βασικό πρόβλημα της ανθρωπότητας ήταν το πως θα περιορίσει τις πτήσεις της... 

- Τι σου φταίξαν τα αεροπλάνα ρε ανθρωπότητα?

- Εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες co2 που οδηγεί σε global warming. 

- Πόσο μεγάλες? 

- 5% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής CO2 καταπώς τα λέει το bbc

- Με δουλεύεις ρε ανθρωπότητα?

- Όχι αλλά πρέπει να ξέρεις ότι μόνο το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού μπαίνει σε αεροπλάνα. Αν το κάνεις scale στο 100% τότε φαντάσου τι θα γινόταν.

- ΟΚ, δεκτό, αλλά για πες μου τι θα γινόταν αν όλες οι συνήθειες αυτού του 3% εφαρμόζοταν σε όλο τον πλανήτη? Πιστεύεις έχουν Iphone οι αγρότες στην Αφρική ή την Ινδία? Αράζουν στο air condition όταν πιάνουν οι ζέστες? 

...αυτό το τελευταίο προφανές ερώτημα δεν το έκανε ποτέ κανένας για κάποιο ανεξήγητο λόγο - και η εξήγηση είναι προφανής: πάντα πουλάει το να κατηγορείς τους πλουσίους για όλα τα δεινά του πλανήτη... έχει μια κομουνιστική αύρα πως να το κάνουμε...:) Και ευτυχώς που υπάρχει αυτή η κακομοίρα η Wikipedia να πει την μαύρη αλήθεια για το Flight Shaming: ...showed that 90% of people overestimate the air transport share of CO₂ emissions, more than half think it is over 10% instead of the actual figure of 2-3%. 90% of people think the emissions per passenger have been stable or grew, while they actually reduced by 25% within the last 15 years and 70% overestimate modern aircraft fuel consumption (within 2-3 L/100 km per passenger) with 24% thinking they burn over 10 L/100 km per passenger.

Όσο για την greta, είναι γεγονός ότι έχει βελτιωθεί όσο περνάνε τα χρόνια... ισως να βοήθησε και η καραντίνα που την ανάγκασε να κάτσει σπίτι και να ψαχτεί λίγο για το τι παίζει με το περιβάλλον... γιατί όταν είσαι δεκαπέντε και τρέχεις από χώρα σε χώρα μόνο και μόνο για να την πεις στους ηγέτες της λογικό είναι να μην ξέρεις τι σου γίνεται... 

No comments: