Tuesday, December 13, 2016

Το Χάρβαρντ βρήκε το μυστικό της ζωής!



... για να το κάνουν αυτό, μαζέψανε το μακρινό 1938 καμιά 700ρια νοματέους  και τους είπαν: 'Από δω και πέρα είστε τα πειραματόζωα μας... Δηλαδή, ζήστε την ζωή σας αλλά μια φορά τον χρόνο θα σας ρωτάμε αν την παλεύετε και θα σας κάνουμε ιατρικές εξετάσεις'
Όλα τα πειραματόζωα ήταν τότε κοντά στα 20 χρονών με τα μισά από αυτά να προέρχονται από φτωχογειτονιές ενώ τα υπόλοιπα ήταν φοιτητές στο χάρβαρντ και, πιθανότατα, πλουσιόπαιδα.

-Τι βρήκανε?
- Ότι η μοναξιά σκοτώνει το μυαλό και το σώμα και ότι, φυσικά, το μυστικό μιας ευτυχισμένης και υγιούς ζωής είναι οι καλές και σταθερές σχέσεις με τα άτομα που συναναστρέφεσαι πιο συχνά.

Μερικές σκέψεις για τα παραπάνω:

1. Αυτές είναι οι κλασσικές αμερικανιές... πηγμένες στην πρακτικότητα... Ο Προυστ, για παράδειγμα, που πέθανε στα 51 και τα τελευταία τρία χρόνια την έβγαλε κλεισμένος στο δωμάτιο του, γράφοντας, θα πρεπε να είναι παράδειγμα προς αποφυγή... Αν τύχαινε να ναι ένα από τα πειραματόζωα θα χρησίμευε για να ενισχύσει την άποψη ότι η μοναξιά σκοτώνει.

2. Πόσο ενδιαφέρον μπορεί να είναι το να φτάσεις στα 90 έχοντας μόνιμα καρφωμένο στη μούρη σου ένα χαμόγελο ευτυχίας και ασφάλειας?

3. Και όπως και να χει, "Η ευτυχία είναι το σπορ των μετρίων"

No comments: