Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Όταν έκλαψε ο Νίτσε...

...ή αλλιώς άντε γαμήσου γιάλομ...
γιατί όταν διαβάζεις ένα λογοτεχνικό το τελευταίο πράγμα που περιμένεις είναι ότι ο συγγραφέας θα προσπαθήσει επίτηδες να σε παραπλανήσει..

Διαβάζεις δηλαδή το βιβλίο του τίτλου και στο τέλος μερικών κεφαλαίων σου κοτσάρει ο εν λόγω συγραφευς κάτι παραγράφους γραμμένες σε italic με τον τίτλο:"Σημειώσεις του Νίτσε την τάδε ημερομηνία"

Οπότε σαν καλόπιστος αναγνώστης και έχοντας υπόψιν το consensus της αναγραφής του ξένου-αυτούσιου κειμένου με italic πιστεύεις ότι όντως αυτά τα έγραψε ο Νίτσε και ότι ο γιάλομ δούλεψε πάνω σε αυτά προσθέτοντας λογοτεχνικές πινελιές για να γράψει το βιβλίο

Και φτάνοντας στην τελευταία σκηνή του μυθιστορήματος όπου ο Νίτσε επιτέλους κλαψουρίζει για την αιώνια μοναξιά του λες από μέσα σου:

-Δεν παίζει αυτό!...Να δω σημειώσεις του Νίτσε για να το πιστέψω!
-Ο Φρηντριχ Νίτσε και ο Γιόζεφ Μπρόιερ δεν συναντήθηκαν ποτέ,σου απαντά ο γιάλομ στο τελευταίο κεφάλαιο...

Και κάπου εκεί λες το fuck off(αγγλιστι)...γιατί το ξέρες ότι ο γιαλομ δεν χώνευε την Νιτσεικη φιλοσοφία αλλά δεν περίμενε να φτάσει μέχρι εκεί..

Αν κ στο χε πει ο ψυχιάτρος που παίζει στο χρηματιστήριο κάποια από τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που χει φάει από το ΙΚΑ...

-Ποια είναι η γνώμη σας για τον γιάλομ?,τον είχες ρωτήσει.
-Είναι γκουρού!..είναι από τις λίγες περιπτώσεις που κάποιος τόσο σημαντικός στον χώρο ανοίγεται στο ευρύ κοινό,σου χε πει.
-Και γιατί έχει τόσο άχτι τον Νίτσε?
-Μα γιατί πρεσβεύουν δύο εντελώς διαφορετικές σχολές...ο ένας πρεσβεύει κάτι(δεν θυμάμαι πως το χε πει) και ο άλλος κάτι άλλο...
-Οκ,είχες απαντήσει...πάντως για να επιστρέψουμε στον λόγο που με πήρατε τηλέφωνο σήμερα έχω σήμα αγοράς για τον ΟΤΕ(...για να μην ξεχνιόμαστε 7.70 ο ΟΤΕ όταν του το πα κ έφτασε μέχρι 8.50 σήμερα:))

Πάντως το χει συνήθεια ο γιάλομ να κλείνει τα βιβλία του με τον εκπρόσωπο της αντίπαλης σχολής να κλαίει με λυγμούς...και στην θεραπεία του σοπενάουερ κάτι αντίστοιχο είχε παίξει..

δε βαριέσαι...μια ματιά να ρίξεις στην μούρη του γιάλομ θα καταλάβεις ποιας σχολής είναι πραγματικά...μου θυμίζει μια αριστερίστικη οργάνωση που την λένε 'συμμαχία για την ειρήνη' και όπου βρεθεί ευκαιρία ρίχνει το ξύλο της αρκούδας...με ειρηνικό τρόπο φαντάζομαι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: