Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010

αβεβαιότητα(continued)
Μου τα φοράει ο άντρας μου?Θα κερδίσω το λοττο?Θα περάσω το μάθημα?


Τα παραπάνω είναι λίγα από τα ερωτήματα που βασανίζουν διαχρονικά την ανθρωπότητα.Υπάρχουν καταστάσεις που απλά δεν είσαι σίγουρος,οι πληροφορίες που έχεις δεν καταφέρνουν να σε οδηγήσουν σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα..


Κατα τη γνώμη μου η πλέον σοβαρή προσπάθεια να μοντελοποιηθεί και να προβλεφθεί το μέλλον γίνεται στον τομέα των χρηματοοικονομικών.Πολύ 'δυνατά' μαθηματικά μπαίνουν στην υπηρεσία του διαχειριστή κεφαλαίων έτσι ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε καλές αποδόσεις.

Οι παραπάνω παράγραφοι...ο τίτλος...αλλά και η εικόνα της ανάρτησης προέρχονται απο κάτι που είχα γράψει πριν περίπου δύο χρόνια (πως περνάν τα άτιμα)...

από τότε έχουν αλλάξει πολλά...

Δηλαδή βλέπω τι έγραφα τότε με μια σχετική δόση ειρωνείας...ούτε καν υποψιάζεται τι παίζει ο κακομοίρης θα λέγα βλέποντας το τώρα...

Πιο συγκεκριμένα,τα 'δυνατά μαθηματικά' και τα αντίστοιχα μοντέλα που μέτραγαν τον κίνδυνο χάσανε το μέτρημα κ βοήθησαν στην εξάπλωση μιας όμορφης παγκόσμιας κρίσης...
Χρεοκόπησαν μαζί με την lehman brothers...χάσανε την γοητεία τους... και δεν φαίνονται κ τόσο ψαγμένα πια αν τα μελετήσεις προσεχτικά..

Οπότε πάμε για άλλα τώρα...χαοτική ανάλυση..non linear-ιτιες..τεχνητή νοημοσύνη..

Και ούτως ή άλλως όλα είναι disputable..εύκολα θα βρεθεί κάποιο πάτημα ώστε να αμφισβητηθεί οτιδήποτε και να στραφείς κάπου αλλού..
Είναι ωραίο να ασχολείσαι με κάτι 1-2 χρόνια και τελικά να το παρατάς για να πας στο αντίπαλο στρατόπεδο..είναι δείγμα ότι ζεις ακόμα...χωρίς αγκυλώσεις...πιστεύω...φόβους..

το χω απορία τι θα γράφω σε κανά δυο έτη από τωρα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: