Monday, June 30, 2008

αβεβαιότητα..




Μου τα φοράει ο άντρας μου?Θα κερδίσω το λοττο?Θα περάσω το μάθημα?

Τα παραπάνω είναι λίγα από τα ερωτήματα που βασανίζουν διαχρονικά την ανθρωπότητα.Υπάρχουν καταστάσεις που απλά δεν είσαι σίγουρος,οι πληροφορίες που έχεις δεν καταφέρνουν να σε οδηγήσουν σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα..

Τι κάνεις τότε?

Μια πρώτη λύση είναι να έχεις στο μυαλό σου κάποια άλλη παρόμοια κατάσταση,όπου 'όλα πήγαν καλά', και να ρυθμίσεις τους διάφορους παράγοντες έτσι ώστε και η τωρινή κατάσταση να 'μοιάζει' με αυτήν.
Η εφαρμογή της παραπάνω μεθόδου μπορεί να σε κάνει προληπτικό..βλέπε τα γούρια που έχουν οι χαρτοπαίχτες,προπονητές που φοράν για χρόνια το ίδιο πουκάμισο κτλ..

Άλλη μια λύση είναι να συμβουλευτείς ανθρώπους που διατείνονται ότι ξέρουν τι θα συμβεί.
Κρίνοντας από τον τζίρο που κάνει ο κλάδος των αστρολόγων,χαρτορίχτρων,καφετζούδων κτλ βλέπεις ότι και αυτή η λύση προτιμάται από έναν καλό αριθμό ατόμων.

Κατα τη γνώμη μου η πλέον σοβαρή προσπάθεια να μοντελοποιηθεί και να προβλεφθεί το μέλλον γίνεται στον τομέα των χρηματοοικονομικών.Πολύ 'δυνατά' μαθηματικά μπαίνουν στην υπηρεσία του διαχειριστή κεφαλαίων έτσι ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε καλές αποδόσεις.

Είναι το ίδιο ουτοπικό με την καθημερινή ζωή...η πορεία της αγοράς εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παραγόντες..η απλή λογική λέει ότι δεν στέκει να μιλάμε για μαθηματικά μοντέλα.
Κι όμως.. η προσπάθεια των Scholes και Merton(το hedge fund των οποίων πήγε,τελικά, κατά διαόλου,δείτε εδώ) έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε αυτό το θέμα.

Ποιος ξέρει..ίσως κάποτε οι μαθηματικοί να βγάλουν στην ανεργία τις καφετζούδες..

4 comments:

kat. said...

εγώ ξέρεις τι λέω;
να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μαθηματικά.. απλώς να ζούμε.. και ας μην έχουμε απαντήσεις για τα πάντα!

sen_saven said...

nai..polu palia h suntagh pou les..
psilof8hniara omws(no offence)

Ntinos said...

Υποθέτω το άρθρο το έγραψες με αφορμή κάποια από αυτές που αναλύονται στο "lost in ceid..."?

sen_saven said...

nai ontws sto ceid den mporeis na eisai gia tipota sigouros:)